Les 2 Alpes 2010

Zimní dovolená ve "Dvou Alpách" je za námi. Po loňském Tignes to pro nás (mě a Zuzku) bylo docela zklamání. Hned vysvětlím proč.

Ubytování

Stručně řečeno "dost strašný". Možná že jsem jen rozmazlený ze služebních cest, nebo z útulného domova, ale apartmán pro 6 lidí jsem si představoval přeci jen jinak. Byli jsme ubytováni v Residence du Soleil, apartmán 108 vypadal rozhodně jinak než ty na fotkách. Vměstnat do něj nás 6 byl celkem problém, pro 3 lidi dobrý, pro 4 dá se, ale v 6ti fakt masakr. Alespoń nám bylo teplo :-)... to je druhá věc hned po velikosti apartmánu se kterou byl problém. Strašná zima. V noci klesali teploty hluboko pod nulu, dveře a okna netěsnily, takže průvan. Asi tak v půlce týdne se nám pomocí sporáku, trouby, fénu a standartně montovaných přímotopů podařilo vytvořit běžnou pokojovou teplotu. Před tím bylo potřeba použít veškeré přebytečné deky k utěsnění děr.

Druhá věc bylo samotné umístění residence ve středisku. Úplný okraj a k tomu ještě na kopci. Ano residence byla sice hned na sjezdovce, ale úplně na druhém kopci než je hlavní masif. Takže každé ráno začínalo pěknou turistikou ať pěší, či sjezdovkouvou.

Sjezdovky

Dvě slova: Přeplněné lidmi.

Středisko je hodně odlišné od jiných Alpských středisek. Dole jsou 200 metrové loučky pro začátečníky, hned nad nimi jsou 2 celkem brutální černé sjezdovky a jedna úzká zelená cesta. Nad nimi jsou sjezdovky už pozvolnější. Čím víc k vrcholu, tim víc modré. Ráno byly nezvyklé fronty na lanovky jedoucí nahoru, odpoledna zas mraky krotilelů lyží na černých sjezdovkách vedoucích dolu.

Sjezdovky od 2600 m.n.m byly sice mírnější, ale lidí zde bylo také požehnaně. Zatim jsem nikde jinde neviděl se najednou křížit 3 lanovky/sjezdovky - prostě chaos.

Snowpark / Slide zóny

Tak tohle tu mají pořešené. Ze snowparku jde na první pohled hrůza, na mega bigairy jsme si za celý týden netroufli, menší bigairy jsme celkem dávali. Snowparky jsou tu vlastně 2, jeden takový hodně easy/mikro s kulervoucí pomičkou a ten druhý vymazlený... Škoda že tu neni nic mezi. U rampa na učení moc vhodná není, několik metrů vysoká hrana moc odvahy nepřidá. Ale když už jsem se do ni odvážil, zážitek stál rozhodně za to.

Hodně zábavnou věcí jsou Slide zóny. Jak jsou sjezdovky špatné, tak je tohle zábavné. Na 2 bordercross dráhách jsme se hodně vyblbli, Cascade - nízká přírodní U rampa taky nebyla špatná, ale rozhodně luxusní věc byl Canyon.

Freeride v La Grave

Na tohle jsme se hodně tešili a dostali jsme se co jsme čekali. Již samotná cesta tam z Les 2 Alpes je zážitek, až na vrchol ledovce to trvá lanovkami kolem hodiny a půl. Za poslední lanovkou vám zkontrolují skipas, pokud není 6ti denní máte smůlu a nikam nejedete. Pokud vše klapne a je dobré počasí, přijede rolba, která má za sebou 2 lana na kterých jsou dvoukotvy. Naráz takto odtáhne kolem 60ti lidí na druhý konec ledovce. Odtud je to ještě několik set metrů po rovině k horní stanici lanovky vedoucí z La Grave. Takže pěkná turistika před freeridem. Nám bohužel nezasněžilo, takže jsme měli freeride ve smyslu volný terén, bohužel po rozježděném umrzlém sněhu. Sjezd je poměrně náročný a rozhodně doporučuju si prohlédnout dopředu do čeho jdete. A nepodceňovat hory! Žádné zvlášní vybavení není povinné, my měli s sebou pípáky, lopaty, lavinové sondy a sedáky s lanem. Bez prvních 3 jmenovaných věcí by byl holý nerozum pouštět se dolu.

Je to nezapomenutelný zážitek a dobrý jezdcům a milovníkům hor vřele doporučuji. Projdete okolo nataženného špagátu s varováním "dál jen na vlastní nebezpečí" a dál už je nic... jen vy a hory. Žádné onačení kudy kam, žádné zjezdovky, proště jen freeride :-). Za zastávku určitě stojí velice přijemná horské chata/restaurace u horní mezistanice.

Cestou zpět na prvním úseku jezdí opět rolba, bohužel vás odtáhne jen na začátek jedovce a dál se jde pěšky. Takže po freeridu pěkná turistika. Z Les 2 Alpes jsme vyjeli jednou z prvních lanovek, v La Grave jsme to dai 2x dolu a vrátili se domu, když už zavírali lanovky.

Alp d'Huez

Středisko známé hlavně z Tour de France a brutálnímu závěrečnému stoupání má v zimě co nabídnout. S 240 km sjezdovek je větší než 2 Alpy a je mnohem rozlehljelší. Ve středisku jsou převážně jižní svahy, takže se vyplatí vstát brzy a jezdit dopoledne než je sníh rozbředlý. Středisko je mnohem kompatnější než 2 Alpy a velice se nám se Zuzkou líbilo. Dole u lanovky je parádní snowpark, kde by se dal strávit celý týden. Daleko rozmanitější než ve 2 Alpách. Den zde strávený neměl chybu.

Závěrem

Nebát se mega bigairů ve snowparu, určitě bych si to užil víc. Sjezdovky přeplněné a ubytování nic moc. Slide zóny byly jen slabou útěchou. Důvod jet do Les 2 Alpes znovu určitě nemám. ALE až napadne půl metru prašanu a budu poblíž, určitě se vrátim do La Grave projet se pod magickou horou La Meije. Do Alp d'Huez bych příště jel... :-) Fotky na mojí Picase / Les 2 Alpes 2010.

Komentáře

  1. No hele, pro me to bylo asi nejlepsi lyzovani... nechce to bejt linej a kdyz je clovek prvni nahore, tak je to pak super. Alpe dHuez mi se mi zdalo ze melo odpoledne uz brutalne dobite cervene a modre sjezdovky a lidi tam malo taky teda nebylo... :)

    Jinak ubytko s tebou teda souhlasim.. a to jsi jeste nespal s Frantou :)

    Zdravi
    Dedek

    OdpovědětVymazat
  2. To je o neschopnosti brzy vstavat, ne o lenosti :-). Kazdopadne ve snowparku jsme s tebou a Vlasacem dobre poradil, skoda ze sme do toho nebusili hned od zacatku.
    Na lyzich to muselo byt o necem jinem, takyvy ty cesty dokopce pri ceste dolu me nicily...

    OdpovědětVymazat
  3. Taky koukám Dědku, že jsem byl asi v jinym středisku než Mišák... ;-)

    Les2Alpes bych rozhodně nezatracoval. Není to moc na nějaký ježdění ala "paní radová", ale kdo má rád trochu sportovnější ježdění (zvlášť na lyžích), ten si tam bude chrochtat blahem. Naopak Alpe d'Huez mi přišlo dost "temný" jak by řekl Maxa. Kromě tuneu tedy, to bylo docela překvápko... ;-)

    Jediný s čim musim souhlasit je to ubytování. I když kdyby Francouzi nebyli lemplové a ty apartmány vytopili předem, tak by se to taky dalo zkousnout. Ale to by toho člověk po Francouzích chtěl už asi moc...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky