Jaký vybrat? Canon 60D, nebo Nikon D7000

Jsem Canonista, proto nečekejte objektivní recenzi, nebo srovnání obou zrcadlovek. Srovnáních a recenzí obou přístrojů jsem na netu přečetl spousta a čím dál tím víc nevím jestli Nikon, nebo Canon.

Nikon D7000, dpreview.com foto Canon 60D, dpreview.com foto

Chci náhradu za již morálně zastaralý Canon 400D a myslel jsem si, že mám jasno. Mám 3 Canon objektivy, tak prostě sáhnu po posledním kousku z vyšší třídy od Canonu, ale je to tam teď poněkud složité. Řada x0D se poněkud zkomplikovala. Náhradou za 50D je spíš 7D, k tomu 550D je podle recenzí vznikající a Canon 60D je někde mezi, spíš blíž k 550D. Teláček jsem stejně mockrát nenasadil, uvažuji spíš o něčem takovémto a proto mi Nikon D7000 nedá spát.
Nedal mi spát natolik, až jsem si ho půjčil od kamaráda z práce a vyrazil na 4 hodinovou toulku po Praze. Bylo mi jasné, že Nikon D7000 bude ve všech ohledech výkonnější než 4 roky starý Canon. Šlo mi spíš o to zjistit jak se ovládá a jestli si po 4 letech s Canonem dokážu ochočit Nikon. A jaké jsou mé postřehy?

  • Je příjemně malý, stejně jako stávající Canon 400D, přitom hodně bytelný. Hořčíkové tělo a důkladné utěsnění je hodně vidět. Působí na mně hodně outdoorovým dojmem, což je přesně to co chci. Vzhledově se mi Nikon D7000 moc líbí.
  • Pohled do hledáčku způsobuje závratě :-). Disponuje 100% pokrytím snímané scény, 39 zaostřovacích bodů také působí majestátně, k tomu mraky informací, které jsou shodné se stavovým displayem. Radost pohledět... 
  • Je kurevsky rychlý, jak ostření, tak sekvenční snímání, doufám že Canon 60D bude taky takový
  • Automatické nastavení ISO mě hodně bavilo. Nastaví se horní a dolní mez, minimální čas a hotovo. Vzhledem k tomu, že za tmy je ISO 6400 hodně dobře použitelné, je to dost silná zbraň. RIP Canon 400D a šumící ISO 800+.
  • Dvě různá "kolečka" pro nastavení času a clony se dají naplno využít pouze v manuálním režimu. Mě tato vychytávka moc nezaujala. Hlavně v kombinaci s libovolným tlačítkem (ISO, WB, kompenzace EV, ...) jsem váhal kterým točit.
  • LCD display je luxusní a fotky na něm vypadají líp, než následně na monitoru počítače. To je ale společné většině novým přístrojů.
  • Přepínání režimů AF se dělá tlačítkem na přední straně přístroje. Tlačítko je umístěné na páčce přepínající manuální / automatické ostření. Levou rukou jsem zvyklý zoomovat a pravou intuitivně ovládat tělo fotoaparátu, takže mi to moc nešlo. Navíc po stisku tlačítka se jedním kolečkem přepíná mezi automatickým / manuálním výběrem bodů a druhým kolečkem počet aktivních ostřících bodů. Nikdy jsem nevěděl které je které.
  • Konkrétní ostřící bod se vybírá pouze na zadním straně přístroje vícesměnným ovladačem, což mi vzhledem k 39 bodům přišlo dost pomalé a nervy-drásající. Ani jedno kolečko jsem nedokázal k výběru ostřícího budu znásilnit.
  • Pan Neff v recenzi vytýká lehké přeexponování snímků, které je dobré kompenzovat -0,7 EV a má pravdu.
  • Oproti Canonu je na Nikonu přehozeno přední kolečko a spoušť. U Canonu je spoušť v takovém žlábku, takže ukazováček padne přímo na ni. Na Nikonu je tradičně na hlavním za/vypínači a ne vždy jsem ji trefil.
  • Po focení jsem měl pravou ruku pěkně vykřečovanou. Jednak váha 780g + objektiv je o dost víc než na co jsem zvyklý, ještě větší problém mi dělalo zkroucení prstů na ovládacích prvcích.
Následující grafík jsem si půjčil na dpreview.com, ve kterém jsem nakliknul srovnání Canon 60D a Nikon D7000. Bíle trojúhelníčky jsou Nikon, to zbylé Canon. Nikon je celkově o 1% lepší :-)


Nikon D7000 je skvělý a v recenzích vychází líp než Canon 60D. Kdybych si kupoval první zrcadlovku, nebo moje první by byla Nikon, vůbec bych se nerozhodoval. Jsem moc rád, že jsem si s D7000 mohl zafotit a ještě jednou děkuji Filipovi za půjčení. Protože je ovládání tak jiné a za měsíc vyrážíme se ženou na cestu (kvůli které chci nové tělo) půjdu do 60D od Canonu.
Pro zájemce výběr z fotek ze 4 hodinové procházky, zapněte si EXIF ať víte o co jde.

Komentáře

  1. Dobry den, D7000 je rozhodne lepsi o vic nez 1%, jakkoliv jsou takoveto veci nemeritelne. Konkurentem D7000 je 7D, nikoliv 60D. Pro rychly nastin doporucuji tento odkaz:

    http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_60D-vs-Nikon_D7000

    Vobla mezi D7000 a 60D je vcelku jasna, pokud clovek neni nejaky -ista a jde mu o to, dostat za sve penize co nejvice. Preji statny vyber a dobre svetlo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář a plně s vámi souhlasím. Nikon D7000 je mnohem lepší. Měl jsem možnost chvilku fotit s Canon 7D, po stránce výbavy je s Nikonem srovnatelný, ale je hodně velký a těžký. Koupil jsem Canon 60D, protože mám 4 Canon objektivy a vyměnit je všechny by bylo finančně značně náročné.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    take se rozhoduji mezi uvedenymi dama fotaky a take z toho mam tezkou hlavu. Vsichni se tvari ze nikon je zkratka lepsi, kdyz se ale podavam na skutecne argumenty tak pochybuji.
    V cem je Nikon lepsi?
    2 card sloty - neprinasi prakticky zadnou vyznamnou vyhodu. Magnezium body - se Vam bude libit jenom kdyz si to prectete ve specifikaci jinak to nepoznate a kdyz fotak spadne tak to neprospeje take ani jednomu, citlivejsi cip? - rozdil je zanedbatelny a jestli nikon jde umele dal v max ISO je irelevantni. Hranice uzitneho ISO je stejna. Jedinne co je na Nikonu lepsi a co je skutecne vyznamne je udajne lepsi dynamicky rozsah. A pro me jeste dobry univerzalni a pritom levny objekty 18-105.. no a pak dnes je nikon dokonce levnejsi nez canon. Na proti tomu Canon ma nekolik vyhod ktere vsichni ignoruji ale pritom jsou velmi podstatne a nikonem nekompenzovatelne. Zacnu hned ergonomii. Nikon jednoduse nema dobry grip (vaha je stejna) jste li zvykli fotak jenom tak drzet v jedne ruce z nikonu dostanete brzo krece. Canon se na proti tomu drzi uplne prirozene a jiste. Ma vystouplejsi zadni "palcovku" a anatomicky normalnesji tlustsi grip. Vyklopny display Vam umozni delat fotky z pozic ktere u Nikonu jednoduse mozne nejsou. (budoucnost je zcela jednoznacne na strane vykopnych displayu a brzo bude doba kdy bezvyklopku vubec neprodate). Canon produkuje mnohem lepsi fotky rovnou z fotaku (uz vidim jak se profi raw fotografove certi).. ale pri vsi ucte jde o cas. Barevne tonove podani lidske kuze u canonu nenasimulujete na nikonu nikdy (na nikonu vsichni vypadaj jak by zrovna stravili 3 hodiny v lednici). Proc mam navic kompenzovat preexponovane nikoni fotky to taky nechapu. Vyhoda 6fps u nikonu je take sporna.. zaprve nikon toto tempo udrzi jen par vterin nez se mu zaplni buffer zatim co canon si svych 5,3 drzi stale.. a pak je to takovy rozdil? A jak casto normalni clovek foti pohybujici se predmety.
    Jo a pak je tu jeste to lepsi cannoni video.. hm.. ok. Myslim ze budouci taky patri spis videu nez fotce ale ok. Jde o to ze nevim poradne jak se to video ma poradne delat... ale mozna je na case zacit se ucit. Takze suma sumarum podle me nejde vubec o jasnou volbu.
    Canon je drazsi.. responzivnost tlacitek se mi take moc nezamlouvala (prosim o maly komentar uzivatele) ale jinak podle me ve skutecnosti je mozna i lepsi nez Nikon. Dik Vlada.

    OdpovědětVymazat
  4. Vláďo předně vám chci poděkovat za parádní komentář a omluvit se že reaguji se zpožděním.
    Kovové tělo je hlavě o pocitu, když foťák držíte v ruce. Máte pocit, že jej jen tak nerozbijete. Jak je tomu skutečně, když s nim praštíte o zem jsem nezkoušel. Vím že kovové Canony a objektivy Lka to zvládnou. Větší výhodu vidím v lepším utěsnění těla, což se může např. při focení vodopádů vyplatit.
    Lepší dynamický rozsah Nikonu můžu potvrdit, ale Canon dle mého subjektivního pozorování moc nezaostává.
    Jsem rád, že jste zmínil ergonomii a plně s vámi souhlasím. Tím že je u Nikonu menší grip a má prohozené kolečko se spouští, tak to u mě způsobovalo po dvou hodinách focení "vykřečování". Na výklopný display nedám dopustit. Používám jej častěji než jsem si dokázal představit.
    Je sice pěkné že D7000 má několik desítek ostřících bodů, ale ručně mezi nimi přepínat je peklo. Nepřišel jsem jak mezi nimi přepínat a současně se koukat do hledáčku. Kamarádi Nikonisti mají AF bod vždy na prostředek a když chtějí ostřit jinam, tak zamknou AF. Přijde mi to úsměvné, když jsem u Canonu zvyklý bez problému ostřit kam je libo :-).
    S tlačítky na Canonu žádný problém nemám a ani si nevzpomínám že bych s nimi ze začátku nějak bojoval.
    Video natáčím malým kompaktíkem od Sony, protože takové to amatérské "něco natočím a nějak to dopadne" na DSLR moc nejde. Když opomenu ruční zoom (dá to dost práce plynule zoomovat, řešením je pevné světlé sklo), tak je to rychlost ostření která je při natáčení videa dost pomalá. Na druhou stranu statické záběry s kvalitním sklem a malou hloubkou ostrosti jsou úžasné.
    Závěrem sem napíšu to, co mi říkal můj kolega (Nikonista), když jsem se rozhodoval já. "Canon i Nikon jsou špičkoví výrobci DSLR. Ale nejsou to jen oni, koukni třeba na Sony a polopropustné zrcátko nebo Pentax".

    OdpovědětVymazat
  5. dprewiew a podobné DXo analýzy jsou akorát pro blázny. Naposled jsem tam pro srandu porovnal d7000 s D3s a d7000 měl lepší image qality:) To jsou věci co? Když jsem jim psal, že jsou diletanti, tak to už změnili a nešlo ty dva ani porovnat. Nikon d7000 není špatný, ale pokud chci kvalitní fotky, není nad canon 550d. Dynamický rozsah má větší i než "slavný" nikon d700. Kolik lidí fotí třeba profi nikonem d300s, který stojí třikrát více než canon 550d, ale šumí jak šumák, přesto se dá použít profesionálně. Takže až příště budete porovnávat canon vs nikon apod, proberte se do reality. Snímací rychlost a ty kovové těla kvalitní fotky nedělají:)

    OdpovědětVymazat
  6. solidní stránka je třeba tato:
    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

    fotky si porovnáte pěkně detailně.

    OdpovědětVymazat
  7. Pekny srovnani a gratulace k novymu fotaku. Jenom bych dodal par paznamek - mel jsem 2 roky D90 a pro moje potreby (obcasny foceni na akcich, architektura + dovolena) splnovala s paradnim 16-85 naprosto vsechno. Do D7000 jsem sel ne z nutnosti, ale proto,ze moje holka zacala fotit taky a o D90 projevila zajem. Musim rict, ze prvotni dojmy z novyho gripu byly takovy, ze jsem chtel fotak okamzite vratit a poridit D300s. Nakonec jsem to neudelal, protoze vykonostne je D300s horsi a prece jenom, uz je to poradnej macek a ja mam mensi ruce. Problem s gripem jsem vyresil dokoupenim battery packu, se kterym ty krece odpadaji. Nemuzu se nicmene zbavit dojmu, ze se u Nikonu zblaznili - grip na D90 byl perfektni ve vsech smerech, nebyl jedinej duvod cokoliv menit...

    K tomu bufferu. Je pravda, ze D7000 ma mensi buffer. Ovsem k rychlymu zaplneni dojde pouze kdyz fotite do raw (a i tak vystaci na nejakejch 10 - 15 snimku podle typu rawu). To jsem jakteziv nepotreboval, stejne jako 90% ostatnich amateru, ktery si fotej pro radost. Foti-li se do jpg, staci buffer vic nez dost (i na 16 MP a kvalitu Fine - 31 snimku). Fotil jsem i na par svatbach a s 12, resp. 16 MP jpg fotkama byly svatebcani uplne spokojeny.

    Ostrici body - ano, je jich tam hodne a jsou-li zapnuty vsechny, je prepinani ulet. Ale kdyz se podivate do navodu k fotaku (coz pravdepodobne moc lidi nedela) zjistite, k cemu ty body jsou - k foceni dynamickejch scen s pohybujicima se objektama. Na staticky foceni jsou na vyber podmnoziny bodu (tusim 25 a 11), ktery bohate stacej (jako tomu bylo u predchozich nikonu). U tech je pak vyber ostriciho bodu standardni zalezitost. Prepinani mezi temahle modama je okamzity pomoci kolecek. Ty jsou mimochodem typickou zalezitosti Nikonu - nekomu sednou (treba me) nekomu ne... Jinak pekny review ma Thom Hogan - http://bythom.com/nikond7000review.htm

    Osobne jsem pred tema 3 rokama sel do Nikonu protoze za danou sumu penez poskytoval presne to, co jsem potreboval (Canon x00 byl malo, x0 uz zas zbytecne moc) + vic se mi libil design a vedel jsem, ze nejvic budu fotit s objektivem 16-85 a Canon tehdy nemel nic ekvivalentniho.

    Dobry svetlo! Petr.

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, jeste 2 poznamky v Vladovi - barva kuze zavisi na zvolenym rezimu reprodukce barev. Defaultni nikon rezim podava vsechny barvy o trochu tlumenejsi nez canon. Pridani sytosti je zalezitosti asi tak 3 sekund. I bez toho je ovsem na barvu kuze C vs N stejne nazoru jako fotografu. Ja osobne jsem nikdy zadnej rozdil (natoz pobyt v lednici) nepozoroval.
    A s tou preexpozici - dalsi vec, ktera neni tak jak se zda (a jak ji vidi pan Neff...). Viz review Thoma Hogana, odstavec Metering System...

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za vyčerpávající komentář! Jsem rád že nejsem jediný kdo měl/má křeče z gripu. Stále si myslím že N D7000 je za ty peníze lepší než C 60D. Moje porovnání je značně subjektivní tíhnoucí k C, kvůli několika C objektivům a kamarádům, kteří rovněž používají C.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    bude-li to možné, potřeboval bych poradit. Rozmýšlím se mezi N7000 s objektivem 18-200 a C60, ale nevím jaký objektiv zvolit. Na setový objektiv 18-135 jsem četl recenze, které tento objektiv nedoporučují. Dosud (3 roky) jsem fotil s CG9, ale s tímto kompaktem se nedá fotit v horších světelných podmínkách. Syn tancuje a já bych rád fotil :-) Vím, že samozřejmostí bude externí blesk...
    Děkuji za případnou radu
    Pepa

    OdpovědětVymazat
  11. Jak uz jsem napsal zpocatku, C 60D NENI konkurent N D7000, tim je C 7D. Tam
    lze realisticky porovnavat.

    60D je markantne horsi ve vsech ohledech, pocinaje dynamickym rozsahem, pres
    sum napris stoupajicim ISO, pocet AF bodu a jejich rozlozeni, a mnohym dalsim,
    konce velikosti a pokrytim heldacku a zpracovanim tela a moznostmi ovladani.
    Rozdily jsou markantni, nikoliv nepatrne.

    Proti prime konkurenci 7D je nyni situace jeste zajimavejsi, nebot je uz venku
    D7100, takze cena D7000 pada 7D si ji vcelku drzi.

    Pouzivam D7000 a mam k ni tisic vyhrad, nejenom zde popsanou precitlivelou
    spoust a mizerne tvarovany grip, ale i zde nezminovane spousty nedodelku a
    nesmyslu ve firmwaru, casto nelogicke a neprakticke pojeti ovladani, nesmyslne
    zachazeni s ISO citlivosti pri pouziti blesku, atd., ale presto je to proti 7D
    jasna volba - pokud nemate zadna skla ani od jednoho z vyrobcu.

    Osobne bych ze soucasne nabidky (03/2013) volil D7100, ktera alespon nektere
    problematicke aspekty D7000 opravuje a opet posouva driv nemyslitelnou vybavu
    amaterske tridy bliz k profesionalnejsimu HW (jeste lepsi AF system, absence
    low-pass filtru, atd.).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky