Národní parky USA - z Los Angeles do Moab (1. týden)

První ze tří článků (když nepočítám přehled na úvod) o naší cestě po Národních parcích na západním pobřeží USA.

Los Angeles downtown
Tento týden jsme měli naplánovaný nejdůkladněji. Jsme nadšení bikeři, tak pro nás byl jedením z vrcholů cesty Slickrock trail kousek od Moabu. Bylo totiž nutné zamluvit kola na konkrétní den více než měsíc dopředu a do Moabu je to kolem 1000 mil. Takže to vezmu popořadě... Po 2 + 11 hodinovém letu přistáváme kolem 3 odpoledne v LA. Kromě asi kilometr dlouhé fronty u východu z letiště šlo všechno hladce. U Hertzu dostáváme Mazdu CX-9 a podle navigace bloudíme do hotelu v Severním Hollywoodu.
Druhý den brzy ráno (spíš ještě v noci) jedeme k observatoři v Griffith Parku kde čekáme na východ slunce. Nedělejte to, je smog, žádný východ není vidět. Zkoušíme se dostat k nápisu Hollywood, ale naše snažení končí u zamčené brány s několika výstražnými cedulemi. Přes den prohlížíme Beverly Hills, Santa Monicu, LA downtown, čínskou čtvrť, k večeru se zastavujeme u Olympijského stadionu (1984). Už v noci jedeme zpět k observatoři udělat pár nočních fotek LA, což je o něco lepší nápad než východ slunce.

Joshua tree
Třetí den se konečně dáváme na cestu.  Prvních 100km projíždíme jedním nekonečným městem než se dostáváme do hor. Před Palm Springs zastavujeme v outletu, což nás spolehlivě zdrželo až do večera. Proti původnímu plánu spíme v nádherném městě Palm Springs.
Hoover Dam
Ráno u západního vstupu do Joshua Tree NP  kupujeme annual pass (80$) což nám otevírá cestu do všech národních parků. Děláme 2 menší tůry a pokračujeme do druhého parku. Cestou projíždíme po dně solného jezera mezi dvěma vojenskými základnami. V Mojave NP nás lákají hlavně Kelso duny. Nejvyšší měří kolem 200m, kam se také vydáváme. Cesta na vrchol a zpět nám trvá necelé 2 hodiny. Stálo to za to, ze shora byl krásný výhled. V noci přijíždíme do Las Vegas, spíme v downtownu v hotelu El Cortez.
Na snídani jdeme s naším kamarádem, který tu byl jako lektor foto-expedice. Dostáváme moc zajímavé tipy kam a kdy se vypravit. Něco neuvěřitelného je Fremont Street, jak v noci tak ve dne. Toto je to původní Las Vegas a stojí za to sem na chvíli zajít. Nakupujeme zásoby na cestu a vyrážíme na jihovýchod (hlavně východ). Z nového dálničního mostu která spojuje Nevadu a Arizonu je úžasný pohled na přehradu Hoover Dam. Prohlídka nám zabírá několik hodin. Odtud jedeme až do Flagstaffu, kam přijíždíme zas za tmy, kus cesty jsme jeli trochu oklikou po legendární Route 66.
Grand Canyon
Grand Canyon NP (konkrétně jižní okraj) máme na programu další den. Moc nepospícháme, chceme spát v kempu a pokud nemáte rezervaci, tak je možné od 12 ulovit nerezervovaná místa, což se nám za 18$ daří. Příště jsme už chytřejší a místa rezervujeme s předstihem na http://www.recreation.gov. Děláme trek po South Kaibab trail do Skeleton point (1591 m, římsa kaňonu je 2200 m.n.m). Tímto trailem se dá dojít až na dno kaňonu (Češi to za den zvládnou, ale je to maso), což jsme v plánu neměli a stejně nás před tím všichni varovali. Květnová noc v kempu je díky nadmořské výšce 2200m pěkně chladivá. Další den jedeme podél okraje kaňonu, kde se s ním u Desert view loučíme. Dnes nás čeká Moab (až v noci)!
Monument valley
Atrakcí dnešního dne je totiž Monument valley SP. Chvilku hledáme vjezd do návštěvnického centra (u křižovatky je mraky falešných ukazatelů vedoucích do Indiánských krámků). Okruh mezi "filmovými skálami" je po prašné, místy kamenité cestě (11 mil), ale lidé ho jezdí i v ne SUV autech. Poslední fotku dělám se západem slunce. Do Moabu je to podle navigace 4 hodiny cesty. Dáváme to za 3 a půl, ale než nacházíme Lazy Lizard hostel (ubytko v Moabu je pekelně drahé, toto je nejlevnější nestanové bydlení co jde sehnat, ale chce to zamluvit dost dopředu) je půlnoc.

GPS tracklogy našich treků

Komentáře

Oblíbené příspěvky