Národní parky USA za 3 týdny

S mojí ženou Zuzkou jsme strávili 22 květnových dní cestováním po národních parcích (NP) na západním pobřeží USA. Za tyto 3 týdny jsme ujeli 3500 mil po 4 státech (Kalifornie, Arizona, Utah a Nevada). Pro cestu jsme se rozhodli s více jak ročním předstihem, což nám dalo klid do plánování. Oba jsme celkem dobrodružné povahy, máme za sebou spoustu cestovatelských a cykloturistických zkušeností s cestováním ve vlastní režii, takže zájezd s cestovkou nepřipadal v úvahu. Vyšli jsme ze dvou doporučených okruhů z průvodce Lonely Planet, jeden na 2 a druhý na 3 týdny. Trochu jsme je poškrtali, vynechali hluchá místa přidali inspiraci foto-expedicemi IDIFu a vyšel z toho nás plán.


Zobrazit místo USA, plan cesty na větší mapě

Než jsme vyjeli

Cestu jsme sami naplánovali den po dni. Poté jsme strávili příjemný večer nad mapou s našimi kamarády, kteří již v USA několikrát byli a cestu nám posvětili. Varovali nás, že to nebude lehké, ale za tu nádheru to stojí.
Oba máme cestovní pas s biometrickými údaji, takže pro vstup stačí vyplnit ESTA formulář, zaplatit pár dolarů poplatek a cestě nic nebrání.
Do USA jsme letěli téměř na prázdno, jen základní oblečení a kromě čokolád poslední záchrany žádné jídlo. Přesto jsme sebou měli malý stan a spacáky, protože jsme chtěli občas spát v kempech.

Cesta

Počtení o samotné cestě jsem rozdělil do 3 článků pěkně po týdnech. Jsem zvědavý, který bude nejčtenější :-)


(aktualizováno 30.1.2012) Pokud neradi čtete, tak pro vás máme dokumentační video "3 týdny v USA za-15 minut".

Když jsme s manželkou plánovali cestu po národních parcích v USA, několik lidí nám říkalo "tam nejezděte, jezdí tam každý", my říkáme "určitě tam jeďte", tohle musíte zažít.

FAQ, aneb na co se nás nejčastěji ptáte

Q: Kolik to celé stálo?
A: Přesně nevíme :-), zpáteční letenka do LA 2x 18000kc, půjčení auta 1100$, průměrná cena pokoje v motelu pro dva 50$, jídlo je dražší než v Česku, oblečení a elektronika mnohem levnější, benzín cca 4$ za galon (17kc/litr).

Q: Kolik jste ujeli?
A: 3564 mil (5735 km) průměrnou rychlostí 39 mil/hod při průměrné spotřebě 18,8 mpg.

Q: Bylo nutné si půjčit SUV?
A: Nebylo, ale půjčili bychom si jej znovu, Mazda CX-9 se nám moc líbila, spousta místa a bezpečí.

Q: Kdy bude promítání fotek?
A: Asi nebude, v rodinných kruzích již proběhlo, navíc jsou na picase i fb.

Q: Jeli byste celou trasu takto znovu?
A: Jasně, kdykoliv! Na druhou stranu je na světě mnoho míst, kam se ještě chceme podívat, takže pojedeme spíš tam. Indie, Nový Zéland,...

Q: Máte jen fotky na ukazování?
A: Zatím ano, bude přepis deníčku a sestříhané video, ale dejte nám čas.

Komentáře

Oblíbené příspěvky